Ziektes

stress

Een luipaardgekko zal bij benadering door mensen wegvluchten, het is geen knuffeldier als een kat of konijn. Hanteren hoeft geen probleem te zijn zolang het dier niet overmatig wordt vastgepakt of overdag wakker wordt gemaakt. Om stress te voorkomen is het verstandig om het terrarium op een wat rustiger plekje in de kamer te plaatsen. Zet het dus bijvoorbeeld niet naast de deur of de box van de radio. Zorg ook voor minimaal één schuilplek per dier. Een dier dat last heeft van stress zal slecht eten en agressief reageren tegenover andere gekko’s. Het medicijn is het eeuwenoude concept: rust. Pak het dier niet vast en let goed op het eetgedrag. Bekijk ook of de uitwerpselen er normaal (bruine vaste keutels met een beetje wit urinezuur) uit zien. Plaats het dier eventueel in quarantaine.

rachitis

Zoals al eerder genoemd bij vitaminen/mineralen is rachtis het gevolg van een tekort aan calcium en/of vitaminen D3. Voor het skelet hebben ze calcium nodig. Vitaminen D3 helpt bij de opname van calcium. Luipaardgekko’s zijn sterke dieren en hebben een hoge tolerantie ten opzichte van andere, vaak gehouden, reptielen. Daarom zal een tekort niet gelijk opgemerkt worden, maar kan desondanks heel gevaarlijk zijn. Vooral voor het vrouwtje tijdens de eileg. Voor de opbouw van de eierschaal is extra calcium nodig. Zorg dus voor voldoende calcium/vitaminen. Meer informatie over calcium/vitaminen zie vitaminen/mineralen. Een voorteken van een tekort is het eten van zand of anders substraat. Zodoende proberen ze het tekort aan te vullen wat kan leiden tot verstopping. Bij een tekort kunnen een of meerder van de volgende symptomen zichtbaar zijn: sponsachtige, zwakke, misvormde botten (kromme poten, verdikte onderarmen, gebroken kaken), slechte eieren, slechte uitkomst of mismaakte (of dode) jongen. Rachtis is niet te genezen, voorkom het dus!

diarree

Diarree is te herkennen aan de onverteerde, en natte uitwerpselen, slecht of niet eten en drinken en in enkele gevallen bloed in de uitwerpselen. Diarree is vaak het gevolg van een bacterie of virus in het darmstelsel. Het moet serieus genomen worden. Neem het dier en wat uitwerpselen mee naar een dierenarts. Die kan dan onderzoeken om wat voor bacterie het gaat en het juiste medicijn voorschrijven of toedienen. Het niet opmerken of negeren van de ziekte heeft vaak de dood tot gevolg.

verstoppingen

Verstoppingen kunnen om verschillende redenen ontstaan. Een vaak voorkomende verstopping is door zand of ander substraat. Ook door verkeerde voeding kan een verstopping ontstaan. Het eten van zand of ander substraat kan het gevolg zijn van een tekort aan calcium/vitaminen. Het is geen vreemd gedrag van een luipaardgekko om een tekort te proberen aan te vullen door substraat te eten. In hun natuurlijke leefomgeving is de grond vaak kalkrijk. Om deze reden zijn er kwekers die het substraat mixen met calcium carbonaat. Verstoppingen komen vaker voor bij jonge dieren. Houdt ze daarom de eerste maanden op krant of keukenpapier.

longen

Longaandoeningen zoals longontsteking (pneumonie) gaan vaak gepaard met mondrot (stomatitis). Overtollig slijm rond de bek duidt op een longaandoening. Mondrot is te herkennen aan het gele pus in de bek. Een dier met deze symptomen moet altijd naar de dierenarts gebracht worden voor een antibiotica en die zal je dan ook vertellen hoe je het dier verder moet verzorgen. Longontsteking is vaak de oorzaak van tocht. Bekijk waar de tocht in het terrarium vandaan komt en verhelp dit.

eileg

Het kan voorkomen dat het het vrouwtje niet lukt een van de twee eieren te leggen. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan calcium en komt vaker voor bij zware vrouwtjes. Het ei er uit proberen te masseren kan leiden tot onherstelbare schade en wordt niet aangeraden. Het ei zal in de meeste gevallen operatief verwijdert moeten worden.

vervellen

Het kan voorkomen dat het vervellen niet volledig verloopt en dat er dus nog stukken vel blijven vast zitten. Vooral voor de ogen en tenen kan dit gevaar opleveren. Die kunnen dan ontstoken raken. De oorzaak is vaak de lage luchtvochtigheid. Zorg dus voor een bakje met vochtig veenmos of vermiculiet in het terrarium. Trek nooit de huid er vanaf, omdat dit nog vast kan zitten en een zeer onprettig gevoel voor de gekko is. Wees ook niet te snel bang dat het vervellen niet goed verloopt. Het duurt even voordat de gehele huid er af is. Geef het vervellen dus wel even de tijd.

staartverlies

Luipaardgekko’s hebben de mogelijkheid om bij gevaar hun staart af te werpen (autotomie). Dit zullen ze ook doen als je ze bij hun staart vast houdt of in een gevecht met een soortgenoot. In de natuur kan deze afleidingsmanoeuvre hen hun leven redden, maar tegelijkertijd ook kosten. In de staart hebben ze water en vet reserves. Bij het loslaten laten ze deze reserves dus ook los. Hierdoor zijn ze extra kwetsbaar. Een luipaardgekko die zijn staart los laat, moet dan ook uit de groep gehaald worden en in een ander terrarium goed verzorgd worden. Zorg voor een juiste temperatuur en voldoende voedsel. Er moet altijd water aanwezig zijn. Houdt de gekko goed in de gaten en zodra de staart weer aangegroeid is, kan hij weer terug bij de groep.

abcessen

Abcessen zijn knobbels met pus en treden op wanneer het dier een lage weerstand heeft. Als je een beetje handig bent kun je met een schone scalpel de knobbel voorzichtig open snijden en het pus verwijderen met een wattenstaafje. Smeer daarna de wond in met betadine-jodium en plaats het dier in een quarantaine bak met als substraat krant of keukenpapier. Zodoende blijft de wond schoon en kan het dier goed rusten. Heb je de spullen niet of denk je het niet te kunnen, laat het dan doen door een dierenarts.

mijten

Mijten zijn bijzonder vervelend, omdat ze vrij lastig zijn weg te krijgen. Sowieso moet de gehele bak worden ontsmet en het substraat moet vervangen worden. Mijten laten een zilverachtige stof (de vervellingshuid van de mijten) achter op het dier waaraan je de aanwezigheid van de mijten kunt opmerken. ‘s Nachts zullen ze te zien zijn als kleine donker rode tot zwarte stipjes van een millimeter. Het dier en de omgeving zal behandeld moeten worden met een ontsmettingsmiddel. Ga hiervoor langs de dierenarts.

verwondingen

Bij de juiste inrichting van het terrarium is het in principe niet mogelijk dat de gekko zichzelf verwond. Mocht het nou toch gebeuren, maak de wond dan schoon met water en smeer het in met betadine-jodium. Zet de betreffende gekko in quarantaine op krant of keukenpapier. Met een beetje geluk komt de gekko er wel bovenop. Het is waarschijnlijk dat de gekko de eerste dagen niet zal eten, maar probeer elke dag of hij wil eten. Verwijder wel de niet opgegeten krekels, zodat die de slapende gekko niet kunnen verstoren. Er moet altijd water aanwezig zijn en ook hierbij geldt dat rust het beste medicijn is.

Advertenties