Huisvesting

grootte

In een terrarium van 60x40x40 (lxbxh) kun je twee à drie gekko’s huisvesten. Maar iets groter is vaak mooier, omdat het terrarium dan wat minder vol staat. Voor de hoogte van het terrarium is 30 cm voldoende, maar meer mag natuurlijk. Hoewel ze regelmatig een achterwand beklimmen zijn het geen echte klimmers. In hun natuurlijke omgeving leven ze op de grond en tussen de rotsen. Als je voor elke gekko minimaal een oppervlakte van 500 vierkante cm uittrekt is dat voldoende.

achtergrond

Een achtergrond is belangrijk voor de dieren, dat geeft ze rust en zo voorkom je stress. De meest gemakkelijke, maar niet de mooiste, manier is om de achtergrond zwarte te spuiten. Mooier is dan nog om een foto achtergrond te kopen bij een terrarium speciaalzaak.


bodem

Deze plak je dan aan de buitenkant van het terrarium. Iets wat ik zelf graag doe is een achtergrond met cement maken. Je maakt wat cement aan en legt het terrarium op zijn kant. Dan smeer je de achterwand in en als het nog nat is kun je er zand of ander materiaal naar keuze tegen aan drukken. In plaats van cement kun je ook snelcement, tegellijm of gips gebruiken. Kurk word ook vaak gebruikt. Kurk is makkelijk te bevestigen en niet al te duur, maar het kan krom trekken. Daarnaast kunnen krekels er aan knagen en er achter gaan zitten. Ook PUR-schuim is te gebruiken. Spuit het tegen de achterwand zoals je dat wilt en spuit met een spuitbus het PUR-schuim in de gewenste kleur. Doe dit als het PUR nog niet hard is geworden zodoende krijg je een lavasteen effect.

De goedkoopste oplossing is krant. Het is overal verkrijgbaar en geeft geen rotzooi. Dit is goed te gebruiken in quarantaineterrarium of in een terrarium voor jonge dieren die nog niet op een ander substraat mogen. Je kunt i.p.v. krant ook wc- of keukenpapier gebruiken maar dit blijft wat minder goed liggen. Het moet regelmatig vervangen worden.
Het meest gebruikelijke is speelzand. Ook dit is niet duur en bij veel doe-het-zelf zaken voor nog geen 2 euro per 25 kg te krijgen. Dit is voor luipaard gekko’s ook het natuurlijke substraat (eigenlijk geen speelzand maar woestijnzand). Er moet wel op worden gelet dat de gekko’s geen zand eten. Dit doen ze als ze een tekort hebben aan kalk. Zie hiervoor Voeding. Zand moet een keer per jaar vervangen worden. In de meeste dierenwinkels waar ook reptielen verkocht worden verkopen ze ook wel Repti Sand©. Dit is speciaal voor het terrarium. Dit is ook goed, maar de prijs ligt wel een stukje hoger dan het speelzand. Gebruik nooit zilverzand, dat is zo fijn dat het in lichaams openingen gaat zitten en ontstekingen veroorzaakt. Houtsnippers of houtkrullen worden ook wel eens gebruikt, maar is af te raden. Bij het voeren kunnen de gekko’s per ongeluk een krul of snipper binnen krijgen en verstopt raken. Haal dit niet bij het tuincentrum, omdat daar vaak giftige stoffen in zitten. Als je dit haalt kun je Repti bark© nemen. Het moet 4 keer per jaar vervangen worden.

temperatuur

De temperatuur dient overdag tussen de 25 en 35 °C gehouden te worden. Let er wel op: Dit zijn uiterste waarden. Het terrarium mag dus nooit in zijn geheel zo warm of koud zijn. ‘s Nachts behoort de temperatuur zo’n 20 tot 25 °C te zijn. Er zijn verschillende manieren om deze temperatuur te realiseren. Ik zal ze hieronder even opsommen.

– Lamp/spot
– Verwarmingsmat
– Warmtekabel
– Warmtesteen

Om de temperatuur overdag te handhaven gebruik je de spot en/of lamp. Voor ‘s nachts kun je de verwarmingsmat, warmtekabel of warmtesteen gebruiken (deze staan dan ook overdag aan). Voor ‘s nachts kun je ook een lamp gebruiken. Neem dan een rode lamp. Dan heb je echter wel twee tijdschakelaars nodig. De warmtemat en warmtekabel zijn alleen te gebruiken met een glazen bodem. Er dient altijd een koude en een warme kant te zijn in het terrarium. Leg de warmtemat of warmte kabel daarom altijd maar onder de helft van de bak. Gebruik de warmtesteen het liefst in combinatie met een van de andere methoden. Alleen een warmtesteen geeft ‘s nachts een onnatuurlijk effect, omdat het dan alleen op die steen warm is. Sommige warmtestenen worden gewoon heel erg warm. Doordat de gekko’s langdurig op die steen blijven liggen omdat de rest van de bak te koud is kunnen ze huidbeschadigingen of zelfs lichte brandwonden oplopen. Als je een warmtemat onder je terrarium hebt, zorg er dan voor dat er nog lucht onder kan komen. Doe je dit niet dan heb je kans dat door de warmteophoping het glas barst. En belangrijk: Lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing van het product voor je het plaatst!

licht

Luipaard gekko’s vereisen geen speciaal licht. Iets wat niet vast staat, maar nog al eens de ronde doet is dat de kleur intenser zou worden bij daglicht. Hiervoor zijn daglicht lampen verkrijgbaar. Maar de gekko’s hebben het ook prima naar hun zin onder een gloeilamp. Koop een tijdschakelaar (twee, indien je nachtlicht hebt) en laat het licht voor zo’n 12 uur per dag aan staan. Houdt er wel rekening mee dat het nachtdieren zijn. Als je het licht van 8 tot 8 instelt kun je ze ‘s ochtends nog even zien en komen ze ‘s avonds ook niet al te laat weer voor de dag (of nacht eigenlijk :) .

inrichting

Bij de inrichting kun je je creativiteit kwijt. Flagstones (platte rode stenen. verkrijgbaar bij het tuincentrum) worden vaak gebruikt. Maar ook andere stenen kun je gebruiken. Luipaard gekko’s graven graag, zorg dus dat de stenen stevig staan en niet om kunnen vallen. Maak minimaal zoveel schuilplaatsen als er gekko’s zijn. Ook moet er een hokje zijn met wat vochtig veenmos. Veenmos kun je bij de meeste tuincentra wel krijgen.

Ze drinken maar weinig

Een lege bak ijs is goed bruikbaar. Neem een donkere bak (of spuit hem donker) en leg hier een laagje veenmos in. Een donkere bak geeft ze het gevoel dat ze ook daadwerkelijk verstopt zitten. Besproei het mos een paar keer in de week. Dit is om te zorgen dat het vervellen goed verloopt en als ze eieren leggen zullen ze dat hier in doen. Heb je dit niet dan zullen ze de eieren in het zand leggen en als je er niet snel genoeg bij bent zijn ze uitgedroogd. Het zijn schone dieren en kiezen altijd een hoekje om hun behoefte te doen. Als je een hoekje vrij houdt zullen ze het daar doen en kun je het gemakkelijk opruimen. Er moet ook een bakje met water staan. Ververs het water eens in de twee dagen. Als er een keertje een dag is dat het water op is dan is dit verder geen probleem. Het zijn woestijndieren en kunnen gemakkelijk een week zonder water. Als decoratie kun je er planten inzetten. Cactussen zijn geschikt, maar mogen geen stekels hebben. Kunstplanten zijn ook goed bruikbaar. Andere planten zullen vaak niet lang overleven in het droge klimaat.

Advertenties